Simpson & Brown Architects with Addyman Archaeology

Menu
Lincoln Cathedral

Lincoln Cathedral

Lincoln Cathedral

Lincoln Cathedral

Lincoln Cathedral

Lincoln Cathedral

Lincoln Cathedral Connected is a £16 million project to radically improve the Cathedral’s setting and visitor experience. In early 2017 the project was awarded an HLF Round 2 pass, work started on site in 2018, and the Visitor Centre is now completed.

Simpson & Brown are responsible for the new Visitor Centre facilities located on the site of the former 19th century Deanery attached to the Cloisters on the north side of the Cathedral. The Deanery building itself has been converted to provide a large refectory, education centre, community rooms and offices. A new link building connects the Deanery to the Cloister and accommodates a new shop and exhibition hall. The 12th century Romanesque Frieze has been relocated from the Cathedral’s West Front to the new hall in order to protect it from further deterioration. 

The designation of the site as both Grade I listed and a Scheduled Ancient Monument resulted in the need for ongoing consultation with English Heritage, the Cathedrals Fabric Commission for England, Lincoln City Council and numerous stakeholder bodies in order to ensure that this ambitious project successfully met the requirements of the brief whilst minimising the impact on this site of international significance. The main challenge has been to design a building of quality and stature in its own right, and of its own time, within the actual and metaphorical shadow of the adjacent Cathedral.

Project name: Lincoln Cathedral
Client name: Lincoln Cathedral