Simpson & Brown Architects with Addyman Archaeology

Menu
Blackburn House

Blackburn House

Ground floor plan of the restored house used in the exhibition

Blackburn House

Blackburn House

The interior of the doocot before installation of the exhibition

Blackburn House

Blackburn House

Early proposals for the interpretative exhibition in the doocot

Blackburn House

Blackburn House

Refined proposals for the interpretative exhibition, utilising the pigeonholes

Blackburn House

Blackburn House

Completed exhibition showing custom panels within pigeonholes

When our project to restore Blackburn House for the Scottish Historic Buildings Trust was nearing completion, our heritage consultancy team became involved in the project to install an interpretative exhibition about the house in the doocot (dovecot) belonging to the house.  This small building was chosen for the exhibition to ensure a minimum of disruption to tenants within the main building, but also to provide a function for this small and unusual building.

It was decided to utilise the original pigeonholes on the interior to install custom-designed panels exploring the historical development of the site - every panel was a different size.  Further archival research was carried out to inform the exhibition, and care was taken to acknowledge the various funders of both the interprative exhibition and the wider project to restore the house.