Simpson & Brown Architects with Addyman Archaeology

Menu
Lanark Road Eco House

Lanark Road Eco House

Lanark Road Eco House

Lanark Road Eco House

Lanark Road Eco House

Lanark Road Eco House

This Eco House on Lanark Road in South Edinburgh is a purpose-built home for a retired client, in the grounds of their existing large Victorian villa.

The situation is particularly suited to retirement housing in view of its level access to many local amenities, however the topography of the local area means that there is a deficiency of suitable housing. Given the steepness of the site, the house has been designed to step down, however the dwelling provides level access from street level to 40% of the house. Lower levels of the house are reached by steps, which can accommodate a stair lift if required in the future. 

The house has been designed as an ‘eco-house’ and achieves this on many levels. It sits lightly on the site, which minimised the amount of excavation or fill materials having to be brought to the site. In construction it utilised natural building materials with low embodied energy, sourced as local to the site as possible. The house is heavily insulated to minimise heat loss and is designed to benefit from passive solar gain, it also features a heat recovery system. The roof is a sedum roof, replacing the lost footprint of vegetation. This will attenuate the rainwater collected on the roof and excess will be collected for use in the garden.

 

Project name: Lanark Road Eco House
Client name: Private
Download Project sheet → View Map →