Simpson & Brown Architects with Addyman Archaeology

Menu
Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Dawyck Gateway

Opening in 2008 the new gateway buildings at The Royal Botanic Gardens in Dawyck replaced the existing facilities providing extensive new accommodation for visitors, staff and equipment. Since opening, visitor numbers to the gardens have increased by 70% and the gardens have been awarded Visit Scotland 5 star status.

This simple, elegant new visitor centre nestles comfortably at the base of the steep hillside. Fully glazed public areas and innovative detailing allows durable natural materials to flow seamlessly from interior to exterior, reinforcing a sense of one-ness with the surrounding landscape.

The sustainability strategy was key to the design and massing of the building and was developed at a very early stage. The simple form of the building, with standardised structural grid, reduced material wastage.

The naturally ventilated building is heated by a woodchip boiler and features a clay heat-sink wall which naturally helps regulate the temperature and humidity in the cafe. The green sedum roof is both practical and displays a literal green footprint reducing the visual impact of the building from the rising land within the garden itself. 

 

Project name: Dawyck Gateway
Download Project sheet → View Map →