Simpson & Brown Architects with Addyman Archaeology

Menu
The Buttress

The Buttress

The Buttress

The Buttress

The Buttress

The Buttress

Located in the centre of Newcastle, 'The Buttress' building at 28-30 The Close is a complex amalgamation of structures in its present form, preserving an accumulation of structural elements dating back to the 13th century. The building comprises three former burgage plots that front onto the north side of The Close and run uphill to the north. The structure has the general impression of a unified frontage, with 19th century stone and wood warehouse/shop frontages at ground floor level and an otherwise plain brick exterior above. Behind the frontage range, which is a single room deep, extend three reconstructed north/south wings, each corresponding to one of the former burgage plots. The first and second floor ceilings have retained some exceptional decorative plaster work which has lead to the building achieving a Grade 1 listing.

In the early 1980s Simpson & Brown were appointed by the owners of the building, The Buttress Tyne and Wear Building Preservation Trust, to consolidate the structure, reconstruct the three rear wings and re-roof the entire building. Since this work was completed in the mid 1980s Simpson & Brown Architects have maintained its involvement with the Trust, and in 2001 Planning Permission was granted to develop the site into a bar and restaurant with office accommodation on the upper floors. An agreement was reached with a local developer to fund the conservation work and this was completed in 2010. A new restaurant occupying the lower floors is due to open in early 2014.

Project name: The Buttress
Client name: Tyne & Wear Building Preservation Trust & The Buttress Group
Awards & nominations: RICS North East Renaissance Award for Building Conservation, 28-30 The Close (2011)
Download Project sheet →